Obraz CKE Warszawa
Kampania informacyjno - edukacyjna pod hasłem "MAT+MA ‎ - zobacz jakie to proste"
CKE Warszawa w dniu środa, 28 lipiec 2010, 13:56 napisał(a)

„MAT+MA – zobacz, jakie to proste”

W połowie lutego w mediach elektronicznych rozpoczęła się kampania informacyjno-edukacyjna, związana z przywróconym po latach przerwy obowiązkowym egzaminem maturalnym z matematyki, która potrwa do końca kwietnia. Zorganizowała ją Centralna Komisja Egzaminacyjna we współpracy z wyłonioną w drodze konkursu agencją DDB Warszawa Sp. z o.o.

Kampania składa się z części wizerunkowej oraz edukacyjnej. Jej celem doraźnym jest zmniejszenie poziomu obaw przed obowiązkową maturą z matematyki wśród abiturientów i nauczycieli, natomiast w dłuższej perspektywie - zmiana postrzegania przez społeczeństwo matematyki i docenienie jej szczególnej roli w procesie nauczania.

W ramach kampanii edukacyjnej, codziennie w TV 4 o godz. 18.55 emitowane są kolejne z 75 odcinków cyklu pt. „MAT+MA – zobacz, jakie to proste”. Każdy odcinek to 3,5-minutowy film, w prosty i przejrzysty sposób omawiający jedno zagadnienie matematyczne. Po emisji telewizyjnej filmy edukacyjne dostępne są w portalu interklasa.pl.

W ramach kampanii „wizerunkowej” zrealizowanych zostanie sześć 30-sekundowych spotów telewizyjnych i radiowych. Ich celem jest zmiana postaw społecznych wobec matematyki, a w szczególności: budowanie poczucia przydatności kompetencji matematycznych w życiu codziennym, przełamanie stereotypów i negatywnych opinii na temat matematyki oraz zachęcenie do intelektualnej przygody, jaką w rzeczywistości jest zgłębianie sekretów „królowej nauk”.

W spotach wizerunkowych przedstawione zostaną różne rodzaje ludzkiej aktywności - m.in. żeglarstwo, twórczość artystyczna, architektura - w których znajomość matematyki, mimo że społecznie nieuświadamiana, okazuje się nieodzowna. Swoimi matematycznymi doświadczeniami podzielą się w nich m.in.: Marta Sziłajtis-Obiegło – najmłodsza Polka, która samotnie opłynęła świat, znany fotograf Wojtek Wieteska, architekt Krystyna Fiszer, a także dyrygent Łukasz Borowicz, laureat Paszportu Polityki.

Trwająca obecnie kampania informacyjno-edukacyjna dot. matematyki, realizowana jest w ramach współfinansowanego przez Europejski Fundusz Społeczny projektu "Pilotaż nowych egzaminów maturalnych". Jej koszt wynosi 18.870.072 zł. Z tego 10.056.219 zł przeznaczono na zakup czasu antenowego, zaś pozostała kwota to koszty przygotowania i produkcji materiałów programowych.

O koncepcie kampanii „Matematyka na maturze”‎

Naszym zadaniem jest realizacja informacyjno-edukacyjnej kampanii poświęconej maturze z ‎matematyki. Główny przekaz tej kampanii to: matematyki można się nauczyć i może być ‎to przyjemne, matematyka jest przydatna w bardzo wielu dziedzinach życia.‎

Kampania składa się z części edukacyjnej i wizerunkowej. ‎

W części edukacyjnej przedstawiamy przykłady zadań i formuł matematycznych w ‎nietypowej, atrakcyjnej formie. Filmy edukacyjne, pokazujące konkretne zagadnienia ‎matematyczne, mają być realną pomocą dla uczniów w przygotowaniu się do matury z ‎matematyki, mają także przekonać, że matematyki nie trzeba się bać.‎

Powstanie 75 filmów edukacyjnych o długości 3,5 minuty każdy. Edukacyjny charakter ‎filmów wpłynął na ich prostą formę: tłumaczenie zagadnień matematycznych odbywa się w ‎abstrakcyjnej, białej przestrzeni. Wszystkie matematyczne zapisy i grafiki wygenerowane są ‎za pomocą komputera. Prowadzący cały czas zwraca się do odbiorcy i omawia zagadnienia ‎matematyczne w sposób prosty i przejrzysty. ‎
‎ ‎
Filmy wizerunkowe z kolei przedstawiają matematykę jako dyscyplinę, która kształtuje ‎myślenie, wyobraźnię, kreatywność, systematyczność i wytrwałość. Prezentują kompetencje ‎matematyczne jako umiejętności niezbędne w wykonywaniu różnych profesji, czynności ‎zawodowych i życiowych. Także tych, które pozornie z matematyką nie mają nic wspólnego. ‎
Za ich pomocą chcemy uświadomić młodym ludziom, że kompetencje matematyczne są ‎przydatne tak w życiu codziennym, jak i zawodowym. Chcemy zachęcić odbiorców do ‎intelektualnej przygody, jaką jest zgłębianie sekretów królowej nauk. ‎

W filmach wizerunkowych przedstawione zostaną różne rodzaje aktywności, m.in. ‎żeglarstwo, twórczość artystyczna, architektura, w których znajomość matematyki okazuje ‎się nieodzowna. Swoimi matematycznymi doświadczeniami podzielą się m.in. Marta Sziłajtis-‎Obiegło – najmłodsza Polka, która samotnie opłynęła świat, znany fotograf Wojtek Wieteska, ‎architekt Krystyna Fiszer, a także dyrygent Łukasz Borowicz, laureat Paszportu Polityki.‎
‎ ‎
Spoty edukacyjne są emitowane codziennie w TV4 o godz. 18.55. O wyborze tej stacji ‎zadecydowały następujące czynniki:‎

1.‎ Dopasowanie TV4 do grupy docelowej (tzw. affinity index) jest prawie dwukrotnie ‎lepsze niż średnie dopasowanie wszystkich stacji telewizyjnych razem wziętych. ‎

2.‎ TV4 ma zdecydowanie najwyższy zasięg tygodniowy spośród wszystkich stacji ‎niszowych. Tzn. kanał ten jest oglądany przynajmniej raz w tygodniu przez 38,93% ‎osób w wieku 16-19 lat (źródło: AGB Nielsen, październik – listopad 2009). ‎

3.‎ Ze względów technicznych TV4 może być odbierana przez stosunkowo dużą liczbę ‎osób. Nadajniki telewizyjne emitujące ten kanał docierają do 73,2% gospodarstw ‎domowych w Polsce (źródło: AGB Nielsen).‎

4.‎ Ograniczony budżet uniemożliwił emisję 3,5-minutowych materiałów edukacyjnych w ‎głównych stacjach (TVP1, TVP2, Polsat, TVN). Przeprowadzenie tej akcji w telewizji ‎publicznej wymagałoby budżetu wyższego około 26 razy.‎

Filmy edukacyjne emitowane są w czasie najwyższej oglądalności (tzw. prime time). ‎Przeciętna oglądalność jednego odcinka wyniosła 283 600 osób (dane za AGB Nielsen – od ‎‎15 do 22 lutego 2010). ‎
‎ ‎
Po emisji telewizyjnej wszystkie filmy edukacyjne dostępne są na portalu interklasa.pl.
‎ ‎
Kampania wizerunkowa emitowana jest w głównych stacjach ogólnopolskich (TVP1, TVP2, ‎Polsat, TVN) oraz w stacjach niszowych i tematycznych należących do Telewizji Polskiej, ‎grupy Polsat, ITI oraz Media 5, a także w niszowych stacjach oferowanych przez brokera At ‎Media.‎

Reklamy radiowe można usłyszeć w trzech ogólnopolskich stacjach radiowych: RMF FM, ‎Zet oraz w publicznej Trójce. ‎

Mamy nadzieję, że nasza kampania przysporzy matematyce wielu nowych sympatyków.‎

Agencja reklamowa DDB ‎

SPOTY WIZERUNKOWE

Fotograf Żeglarka
Architekt Dyrygent
Programista Tyczkarka

BONUSY:

SPOT WIZERUNKOWY W WERSJI REŻYSERSKIEJ ORAZ LEKCJA MARTY

Dyrygent_wersja_reżyserska Żeglarka

O matematyce, muzyce i magii
Rozmowa z dyrygentem Łukaszem Borowiczem Zdjęcie

- Co Pan sądzi o kampanii „Matma – zobacz, jakie to proste”?‎
‎- Myślę, że najważniejsza jest sama idea przedstawienia użyteczności edukacji, ‎bo często nie dostrzegamy związku między szkołą a życiem. Mało który uczeń ma ‎świadomość, że szkoła to jest etap niezbędny, który będzie się praktycznie ‎wykorzystywać w późniejszym życiu. Na przykład większość Polaków ‎posiadających maturę rozwiązywała przecież trudne zadania na lekcjach ‎matematyki, a „kładzie się” w sytuacji, kiedy trzeba zrozumieć oprocentowanie ‎kredytów w banku. To generalnie bierze się z nieumiejętności przełożenia na ‎język praktyki umiejętności zdobytych w szkole.‎

- Pamięta Pan swoją maturę z matematyki? Wspominał Pan, że dobrowolnie ‎poddał się tej „torturze”…‎
‎- Pamiętam, że z jednym zadaniem miałem zacięcie. Rozwiązałem je, ale gdzieś na ‎‎40 minut przed końcem czasu zorientowałem się, że źle, więc napisałem wszystko ‎jeszcze raz, od początku. I chociaż potem był taki ułamek niepewności, że może ‎jednak ta pierwsza wersja była dobra, to jednak dzięki intuicji, która ‎podpowiedziała mi, że coś jest nie tak, bezbłędnie rozwiązałem wszystkie zadania ‎i byłem zwolniony z egzaminu ustnego z matematyki. Na szczęście…‎

- Dlaczego zdecydował się Pan na zdawanie matematyki? ‎
‎- Dla mnie, mimo że trudny, był to jeden z przyjemniejszych przedmiotów. ‎Ponieważ z matematyką jest tak, że jeśli znamy podstawowe zagadnienia, zawsze ‎jakoś sobie poradzimy, więc do matury przygotowywałem się spokojnie. Zresztą ‎uczniowie średnich szkół muzycznych, a ja taką kończyłem, co pół roku mają ‎egzamin z gry na instrumencie, który dla każdego jest „być albo nie być”. Można ‎więc powiedzieć, że w pewnym sensie maturę zdaje się co pół roku i uczniowie ‎szkół artystycznych, w przeciwieństwie do koleżanek i kolegów ze szkół ‎ogólnokształcących, od wczesnego dzieciństwa oswajają się z egzaminacyjnym ‎stresem.‎

- Egzamin z matematyki nie był chyba Panu potrzebny, żeby się dostać na ‎studia w Akademii Muzycznej…‎
‎- Rozważałem też studia reżyserii dźwięku, która jest ściśle powiązana z ‎matematyką i trzeba zdać z niej egzamin. W końcu jednak, ponieważ najbardziej ‎pociągało mnie uczestniczenie w kreowaniu muzyki, bycie jak najbliżej samego jej ‎źródła, zdecydowałem się na dyrygenturę. Robienie nagrań to wspaniała sprawa, ‎którą jest tworzenie nowej rzeczywistości, ale dla mnie bardziej interesujące było ‎pozostanie w nurcie wykonawczym, z którego wyrosłem. Grałem na skrzypcach.‎

- Nie żal Panu trochę tego grania?‎
‎- Bardzo mi żal, bo skrzypce są niesamowitym instrumentem, z którym ma się ‎nieprawdopodobny kontakt. Grając na fortepianie, czujemy instrument poprzez ‎palce, ale ten moment kontaktu ze struną to ułamek sekundy, kiedy młoteczek w ‎nią uderza. Oczywiście każdy wybitny pianista ma swój dźwięk. Nie wiadomo, ‎jak to robi, bo teoretycznie młoteczek uderza tą samą drogą, z podobną ‎prędkością, ale jednemu fortepian gra ładnie, a drugiemu brzydko i tutaj zaczyna ‎się magia. Nawet matematyka nie pomoże… W skrzypcach jest kontakt ze struną ‎non stop, jednej ręki poprzez smyczek i drugiej, która strunę naciska. I jeszcze, ‎trzymając instrument pod brodą, wibracje instrumentu czujemy całym ciałem. To ‎jest w skrzypcach, w instrumentach smyczkowych w ogóle, piękne. Mówi się, że ‎ich dźwięk jest najbardziej zbliżony do ludzkiego głosu, który jest początkiem ‎muzyki i ideałem instrumentu. Wracając do pytania: brakuje mi skrzypiec, ale ‎chciałem realizować swoje marzenia, powiększać repertuar, być w muzyce nie ‎tylko skrzypcowej, ale także na przykład operowej. Blisko tego momentu, kiedy ‎się podejmuje decyzje, wybiera się kształt utworu i ma się wpływ na ‎interpretację. Aczkolwiek dla mnie gdzieś na wyżynach muzyki w ogóle jest ‎muzyka kameralna, taki dialog paru głosów. A ideałem kompozycyjnym, w ‎sensie założenia również matematycznym, jest kwartet - rodzaj łamigłówki, z ‎którą zmagali się kompozytorzy wszystkich epok. Napisać dobry kwartet to taka ‎‎„matura” kompozytorska…‎

‎Rozmawiała Elżbieta ‎Sokołowska

Matematyka będzie trendy?

Dzięki uprzejmości firmy badawczej Millward Brown SMG/KRC, w czerwcu br. do badania typu Omnibus dołączono kilka pytań dotyczących znajomości naszej, zakończonej 30 kwietnia, kampanii informacyjno-edukacyjnej oraz opinii nt. matematyki.
Badanie to, polegające na bezpośrednich wywiadach ankieterskich realizowanych w domach respondentów, przeprowadzane było na ogólnopolskiej, reprezentatywnej grupie tysiąca osób w wieku 15-75 lat. Mimo że od zakończenia kampanii minęło półtora miesiąca, niemal co drugi badany w wieku 15-24 lata spontanicznie deklarował znajomość reklam zachęcających do nauki matematyki.
W badaniu porównywano opinie na temat matematyki osób, które widziały kampanię z opiniami tych, które kampanii nie widziały.
Osoby, które widziały kampanię, zdecydowanie częściej (83 proc. respondentów) zgadzają się z opinią, że „matematyka może pomóc w osiągnięciu sukcesu zawodowego” niż osoby, które kampanii nie widziały (73 proc.). 52 procent osób, które widziały kampanię, wyraża też opinię, że „mają motywację do nauki ‎matematyki”, podczas gdy wśród osób, które nie widziały kampanii zgadza się z nią jedynie 38 proc.
Ankieterzy pytali respondentów również o to, czy matematyka może być zrozumiała. Pozytywnie odpowiedziało 79 proc. osób, które widziały kampanię, natomiast osób, które podzielają tę opinię, ale nie widziały kampanii jest o 11 pkt. procentowych mniej – czyli 68 proc.
Dopiero przyszłość pokaże, czy długofalowy cel kampanii, jakim była zmiana postrzegania przez społeczeństwo matematyki i docenienie jej szczególnej roli w procesie nauczania, został osiągnięty. Wyżej ‎przedstawione wyniki badań pozwalają jednak sądzić, że działania podjęte przez Centralną Komisję Egzaminacyjną w ramach projektu współfinansowanego przez Unię Europejską w znacznym stopniu już zmieniły wizerunek matematyki w oczach Polaków.

Prezentacja wyników kampanii

Pomiń Zaloguj sięPomiń Nadchodzące terminy

Nadchodzące terminy

Brak nadchodzących spotkań
Pomiń Kalendarz

Kalendarz

Nd. Pn. Wt. Śr. Cz. Pt. Sb.
      1 2 3 4
5 6 7 8 Dziś czwartek, 9 wrzesień 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30   
Pomiń Najświeższe wiadomości

Najświeższe wiadomości

• 28 lip, 13:56
    CKE Warszawa
    Kampania informacyjno - edukacyjna pod hasłem "MAT+MA ‎ - zobacz jakie to proste" Więcej...
Pomiń Licznik odwiedzin

Licznik odwiedzin

Liczniki